גישור גירושין הוא תהליך וולונטרי שבו זוגות המתגרשים פונים למגשר או מגשרת ניטרלי כדי לסייע להם להגיע להסכמות הדדיות בנושאים הקשורים לגירושין (מזונות, חלוקת רכוש, זמני שהייה וכדומה).
בניגוד להליך משפטי, שבו שופט מקבל החלטות עבור הצדדים, בהליכי גישור בתוך המשפחה (גישור גירושין, גישור משפחתי, גישור זוגי וכדומה) הצדדים עצמם הם אלו שקובעים את תנאי ההסכם כאשר תפקיד המגשר הוא ליצור סביבה בטוחה ומכילה, להקל על התקשורת בין הצדדים, ולסייע להם למצוא פתרונות יצירתיים ומקובלים על שניהם.
כיצד מתבצע הליך גישור?
הליך הגישור כולל מספר שלבים עיקריים:
- פתיחה והכנה – תהליך הגישור מתחיל בפגישה ראשונה בה המגשר מציג את עצמו, כללי הגישור, חשיבות הסודיות בתהליך הגישור ואת תפקידו בתהליך. במקביל הצדדים מציגים את עצמם ואת עמדותיהם הראשוניות. כמו כן, נקבעים הסדרי הפגישה, משך הזמן המוקצב לכל שלב ותדירות הפגישות.
- האזנה והבנה – בשלב זה, כל אחד מהצדדים מקבל הזדמנות לספר את סיפורו, להציג את עמדתו והאינטרסים שלו במסגרת הגישור. המגשר מקשיב באופן פעיל לכל צד, מבלי להפריע או לשפוט כאשר המטרה היא ליצור הבנה הדדית בין הצדדים, לאפשר לכל אחד להרגיש ששמעו אותו והבינו את נקודת המבט שלו.
- זיהוי הנושאים המרכזיים – לאחר ששני הצדדים הציגו את עמדותיהם, המגשר מסייע להם לזהות את הנושאים המרכזיים במחלוקת. הוא מבדיל בין עובדות להנחות, ומבהיר את ההבדלים בין העמדות השונות. המטרה היא ליצור רשימה ברורה וממוקדת של הנושאים שדורשים פתרון.
- חיפוש פתרונות יצירתיים – בשלב זה, המגשר מעודד את הצדדים לחשוב על פתרונות יצירתיים לנושאים שהוצגו. הוא מעודד גמישות מחשבתית, פתיחות לרעיונות חדשים והתמקדות באינטרסים ולא בעמדות. חשוב לציין כי המגשר יכול להציע רעיונות משלו, אך ההחלטה הסופית נמצאת בידי הצדדים לסכסוך.
- גיבוש הסכם – במידה והצדדים הגיעו להסכמה על פתרון הסכסוך, המגשר מסייע להם לנסח הסכם כתוב. ההסכם מפרט את כל ההיבטים של הפתרון, לוחות הזמנים, האחריות וההשלכות של אי –קיום ההסכם על ידי כל אחד מהצדדים.
חשוב לזכור כי גישור הוא תהליך שבו בעזרת מגשר ניטרלי, שני הצדדים לסכסוך מגיעים להסכמה הדדית. המגשר אינו שופט, אלא מנחה את השיחה ומסייע לצדדים למצוא פתרונות משותפים.
לסיכום, גישור הוא כלי יעיל לפתרון סכסוכים, המאפשר לצדדים להגיע להסכמות הדדיות תוך שמירה על כבודם ועל מערכות היחסים ביניהם – אם אתם נמצאים בסכסוך בתוך המשפחה (גירושין, צוואות, ירושות וכדומה), כדאי לפנות אל מגשר מוסמך אשר יוכל ללוות ולגשר בין הצדדים.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו"ד גילי גולדברג הורוביץ אשר מעניק שירותי גישור ביישובי חוף הכרמל. אם אתם מחפשים גישור בחיפה, גישור בטירת הכרמל או גישור בזכרון יעקב – המשרד הוא הכתובת!