גביית חובות עסקיים היא עניין למקצוענים. הטיפול של גביית חובות מסוג זה מבוצע על ידי עורכי דין המתמחים בגביית חובות או חברות פרטיות שזהו תחום ההתמחות שלהן. במידה ואין אפשרות של גביית חובות מהחייב, יש להגיש תביעה משפטית נגדו.
בישראל יש לא מעט חוקים המגנים על חייבים כולל על מקרים של חובות עסקיים. בשל כך יש אתגרים לא פשוטים העומדים בפני מי שמעוניינים לבצע גביית חובות.
מתי פונים לשירותיו של עורך דין לגביית חובות?
כאשר חייב איננו משלם תמורת מוצר או שירות שרכש, או במקרים בהם ניתן תשלום באמצעות צ'ק והוא איננו עם כיסוי והנושה פונה לחייב אך האחרון איננו עונה או שלא מעוניין לשלם את החוב שלו, הנושה מוזמן לפנות אל עורך דין לגביית חובות שזה תחום ההתמחות שלו.
באמצעות אותו עורך דין יהיה ניסיון לביצוע גביית שיקים חוזרים או בקשה לתשלום החוב של החייב, תוך כדי "איום" בפנייה לערכאות משפטיות אם לא ייעשה כך ואז יחל הליך של גבייה משפטית ע"י מוסדות המדינה.
מה האתגרים הכרוכים בגביית חובות עסקיים?
גביית חובות מלקוחות עסקיים היא לא עניין פשוט וקל שהרי אם היו רוצים או יכולים לשלם את החוב שלהם, היו עושים זאת ברצון ולא מנסים להתנער מכך. על כן ניצבים בפני עורכי דין לגביית חובות כמה אתגרים בדרך להשגת המטרה שלהם:
איתור החייב – לא תמיד קל לאתר את החייב. לפעמים שיקים שמסר לא כוללים פרטי יצירת קשר רלוונטיים ולעתים אין מקום מגורים על שמו של החייב.
- מחלוקת לגבי החוב – יש מקרים בהם החייב מסרב לשלם את החוב בטענה שאיננו תקף כי לא קיבל שירות או מוצר כפי שהנושה טוען או כל סיבה אחרת לכך.
- מצוקה כלכלית – במקרים רבים החייב פשוט ללא יכולת כלכלית לשלם את החוב שלו גם אם ירצה בכך.
- הגבלות משפטיות – החוק עומד לצד החייב במקרים מסוימים ויכול להגן עליו בדרכים מסוימות בפני נושים או עורכי דין המייצגים אותם.
- תהליך ארוך – יש מקרים בהם גביית חובות מלקוחות נמשכת לאורך חודשים ארוכים ואף מעבר לכך ויש צורך בהתנהלות עקבית לאורך כל הדרך לצד סבלנות רבה.
כפי שניתן להבין, אין מדובר לפעמים בתהליך קל, גם בעת ליווי של עורך דין גביית חובות.
איך גובים חובות מלקוחות עסקיים בישראל?
במקרים בהם יש קושי באיתור החייב או כאשר הוא מוצא סיבות להתעלם מתשלום החוב שלו, כל שנותר לנושה הוא לפנות אל בית המשפט באמצעות עורך דין גביית חובות המייצג אותו ולהגיש תביעה משפטית כנגד החייב.
בית המשפט יכול להגיע להחלטה לגבי גובה החוב ופריסת תשלומים שלו ועל החייב לעמוד בתנאי פסיקת בית המשפט. במידה והוא לא עומד בכך, יש לנושה הזכות לפתוח הליך של גביית חובות בהוצאה לפועל (רשות האכיפה והגבייה).
גבייה באמצעות הוצאה לפועל כוללת נקיטת הליכי גבייה אגרסיביים יותר נגד החייב ובין השאר הטלת עיקולים, שעבודים ועוד מהלכים כנגד החייב.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין גביית חובות בקריות אשר פועלת בצורה נחושה, אקטיבית ומקצועית לגביית החובות שלך. השירות המשפטי ניתן על בסיס הצלחה בלבד, כך שהסיכון הוא אפסי.