שימוע לפני פיטורים היה קיים לאורך שנים ארוכות רק במגזר הציבורי אך כבר תקופה ארוכה שהוא בבחינת חובה של מעסיק כלפי העובדים שלו גם במגזר העסקי והפרטי. שימוע לפני פיטורים מיועד לכל עובד ללא קשר לוותק שלו במקום העבודה. לכל עובד כדאי ללמוד איך להגיע לשימוע בצורה הטובה ביותר.
חובת השימוע לעובד לפני פיטורים מעוגנת בדיני העבודה בישראל מזה שנים רבות וי שלה משמעות רבה על עתידו של העובד וגם על האפשרויות שלו לאחר הפיטורים, אם וכאשר.
עובד אשר לא זכה להליך של שימוע לפני פיטורים או שהיה הליך שימוע פגום בעניינו, רשאי לתבוע פיצוי כספי מהמעסיק בשל כך או לדרוש את המשך ההעסקה שלו במקום העבודה.
איך עורכים שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורים חיי בלהתנהל על פי תקנות החוק ולעמוד במבחן בית הדין לעבודה.
השלבים של שימוע לפני פיטורים:
- המעסיק יזמן בכתב ומראש את העובד לשימוע. יש מקרים בהם נמסר השימוע בהודעת וואצאפ או SMS והדבר לא היה תקין ואילו במקרים אחרים כן נחשב לתקין, כל מקרה לגופו. על מנת למנוע אי הבנות כבר בשלב זה, יש למסור מכתב לידי העובד.
- על המעסיק להעניק לעובד זמן מספיק להכין את הטיעונים שלו מול הטענות שמפרט המעסיק בזימון לשימוע. הטענות של המעסיק הם אלו שבגללם מצא לנכון לפטר את העובד מהעבודה. זמן סביר הוא עניין סובייקטיבי אך לרוב מדובר על מתן התראה של 48-96 שעות על פי מעמדו של העובד ופרמטרים נוספים שיש לקחת בחשבון.
- במהלך השימוע יתעד המעסיק את כל הנאמר באמצעות פרוטוקול שימוע כפי שקובע החוק. לצורך זה ניתן לצרף לשימוע אדם שיתעד את כל הדברים הנאמרים בו. במקביל לכך רשאי העובד לצרף לשימוע אדם מטעמו, נציג וועד העובדים או עורך דין לדיני עבודה.
- לאחר שכל צד הציג את הטיעונים שלו, על המעסיק לבחון ברצינות את הטענות ששמע מהעובד והאם הוא בוחר לפטר אותו או להמשיך את העסקתו במקום העבודה. את ההחלטה שלו הוא יעביר לעובד בזמן סביר של 24-48 שעות לכל היותר בד"כ.
לאחר סיום התהליך יכול העובד לבחור לתבוע את המעסיק בבית הדין לעבודה על המשך העסקה שלו או לפיצוי כספי אם הוא טוען שהשימוע לא היה תקין או שלא הייתה סיבה אמתית לפיטורים שלו מצד המעסיק.
איך עובד יכול להתכונן לשימוע לפני פיטורים?
על העובד להגיע לשימוע מוכן עם מסמכים או עדויות התומכות בטענות שלו. הוא טוען מול הסיבות של המעסיק לפטר אותו ולכן עליו למצוא מענה לכל סיבה אותה העלה המעסיק בזימון לשימוע ו/או בשימוע עצמו.
ההמלצה היא לשכור עורך דין דיני עבודה לפני שימוע כדי לדעת מה ההליך, איך להגיע אליו וכיצד להציג בצורה הטובה ביותר את הטיעונים של העובד. יש לקחת בחשבון שאם לאחר השימוע העובד יבחר לתבוע את המעסיק, הוא לא יוכל לצרף לתביעה מסמכים או עדויות כלשהם שלא עשה בהם שימוש במהלך השימוע. על כן חשוב שעורך דין מנוסה ילווה את העובד בהכנה לשימוע ואפילו במהלכו ויימנע טעויות שעלולות לעלות לעובד ביוקר לאחר מכן.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורך דין דיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי משפטי ממוקד לעובדים ומעסיקים בבתי הדין לעבודה. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בקריות או עורך דין דיני עבודה בחיפה – עו"ד שאול מוש הוא הכתובת!