הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי במסגרת הרפורמה החדשה בעניין זה הוא ללא ספק משנה חיים עבור החייבים. ההליך הנוכחי שונה לחלוטין ממה שהיה נהוג בעבר והוא הרבה יותר ידידותי ומתחשב בחייבים שצברו חובות בתום לב ומציע להם דרך לשלם את רוב החוב שלהם בדרך יותר נעימה ועם אופק לעתיד נטול חובות.
אחד המצבים שאיש לא מעוניין להגיע אליהם הוא צבירת חובות בהיקף שאיננו יכול להחזיר. לרוב כאשר צוברים חובות, ניתן לקבל הלוואה מהבנק או חברת אשראי, להלוות כספים מחברים או קרובי משפחה או להוסיף שעות עבודה במטרה לשלם את החובות הללו.
לעתים כל אלו לא עוזרים או לא אפשריים ולכן החובות הולכים ותופחים והנושים הופכים פחות נעימים ויותר פעילים במטרה לגבות את החוב אליהם. הם פונים למשרדי הוצאה לפועל וזאת מתחילה במכתבי התראה, עיקולים ושעבודים נגד החייב. כאן מתחיל לחץ כלכלי, נפשי ואף חברתי על החייבים. חלק מהם בוחרים להכריז על עצמם פושטי רגל וזה היה מלווה בכתם חברתי גדול וגם קושי להשתקם מהמצב.
המדינה שמה לב לכמות התיקים ההולכים ותופחים במשרדי הוצאה לפועל לאורך השנים, בלי פתרון מעשי לחייבים או לנושים שלהם ויצירת מעגל של תשלומים סמליים מהחייב לנושים תוך כדי מצב בו החובות שלו רק הולכים ותופחים למרות התשלומים הללו ובגלל הריביות עליהם.
כדי לשנות את המצב הוחלט על שינוי הגישה למקרה של פשיטת רגל של אדם פרטי ויצאה לדרך רפורמה חדשה בעניין זה שבאה למצוא פתרון לסיטואציות הללו ובעיקר לאפשר לחייבים לצאת מהחובות שצברו ולהמשיך בחיים שלהם בהקדם האפשרי.
איך הרפורמה בהליכי חדלות פירעון עוזרת לחייבים?
חשוב להדגיש שהגשת בקשה לקבל צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא במטרה שהחייבים ישלמו את החוב שלהם או לפחות חלק משמעותי שלו לנושים שלהם. יש להיות הוגנים כמובן עם הנושים.
במקביל לכך התהליך מול החייבים שונה ומקל יותר ביחס לעבר. את התהליך יש לעבור כמובן עם ליווי משפטי של עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי ולהתנהל נכון לאורך כל התהליך כדי לקצר אותו ולעבור אותו בדרך הטובה ביותר.
במסגרת הרפורמה החייב יציג את היכולות הכלכליות שלו, הוצאות המחייה שלו והאפשרות שלו לשלם את החוב שצבר בפריסה ארוכת טווח או מכירת נכסים ורכוש שברשותו. בית המשפט ממנה נאמן שבודק את כל אלו ומחליט בכמה עניינים:
- דמי מחייה – לחייב יוקצבו דמי מחייה ראויים לו ולמשפחתו לאורך תהליך הסר החוב.
- הסדר חוב – התשלום לנושים יהיה על פי קביעת הנאמן ובפריסה ל 36 תשלומים בד"כ. כמו כן במהלך התהליך לא יצטרפו נושים חדשים, ריביות והוצאות שונות על החייב וכן הלאה.
- הגבלות – על החייב יחולו הגבלות שונות שהעיקרית שבהן היא התנהלות ללא אשראי או צ'קים. הגבלה זאת היא בעלת משמעות רבה לשיקום הכלכלי של החייב כיוון שבדרך זאת סביר שלא יצבור חובות חדשים ובסיום התהליך יהיה נטול חובות או מינוס בבנק ויוכל להמשיך הלאה ממצב פיננסי יציב יותר.
- הפטר חוב – השורה התחתונה שיש תאריך יעד לסיום תשלום החובות לנושים וקבלת הפטר חוב שמסיים את התהליך והחל מכאן והלאה אותו חייב נטול חובות מכל סוג שהוא.
התהליך אולי לא נעים ואורך 3-4 שנים אך הוא מאפשר סיום בזמן ריאלי, שמירת שגרת החיים של המשפחה ויציאה לדרך חדשה ללא חובות בסיום.
המאמר נכתב בשיתוף עם Legal Help – משרד עורכי דין פשיטת רגל בקריות אשר מעניק ליווי משפטי לחייבים פרטיים (שכירים), בעלי עסקים (עצמאיים) או חברות ותאגידים בביצוע הסדרי חוב או הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי.