המעסיק מציק לכם באופן קבוע? הוא צועק ללא הרף על כל דבר קטן? אתם מרגישים שהוא מתעמר בכם באמצעות התנהגות מעליבה או משפילה? יש לכם את הזכות לתבוע אותו על התעמרות בעבודה. החוקים בישראל הנוגעים לזכויות העובדים בעבודה מאוד ברורים ואם יש מעסיק שלא יודע לכבד את העובדים שלו, הוא ישלם על כך בבית המשפט.
בישראל יש חוקים רבים הדואגים לזכויות עובדים בכל מקום עבודה ואחד מהחוקים הללו נוגע לעניין התעמרות בעבודה. החוק הזה הוא תחת חוק יסוד כבוד האדם וחרותו ולכן במקרה והוא מופר, בית המשפט יראה זאת באופן חמור והמעסיק ישלם על כך ביוקר.
מהי התעמרות במקום העבודה?
למרות כל הנאמר קודם לכן, יש לעתים מרחק גדול בין יחסי עובד ומעביד שאינם תקינים ובין התעמרות בעבודה. לא רבים מבינים מה המשמעות של הגדרת החוק כלפי התעמרות בעבודה ולכן חושבים שכל הרמת קול של המעסיק או העברת ביקורת על העובד בנוכחות עובדים אחרים היא כזאת, כאשר למען האמת המצב מעט שונה מכך.
התעמרות בעבודה איננה מקרה חד פעמי אלא התנהגות שחוזרת על עצמה במקום העבודה מצד המעסיק, המנהל הישיר או בעל הבית כלפי עובד. התעמרות בעבודה איננה חייבת להיות פיזית אלא כזאת שמשפילה, פוגעת או מטרידה את העובד באירועים נפרדים ולאורך זמן.
דוגמאות של התעמרות במקום עבודה:
- צעקות ו/או קללות על העובד
- יצירה של חרם על העובד
- חדירה מוגזמת לפרטיות של העובד
- מתן עבודות או משימות משפילות לעובד
- ביקורת מוגזמת או חוסר שביעות מתמדת כלפי העובד
- יצירה של שמועות או האשמות שעלולות לפגוע בעובד
- פגיעה ביכולת העובד להצליח בעבודתו
על מנת להסביר את הדוגמאות מעט יותר נציג מקרה בו בעת ישיבת צוות עובדים המעסיק מרים את הקול כלפי אחד העובדים ומעביר ביקורת על איכות העבודה שלו. במידה ומדובר באירוע חד פעמי ותוכן הדברים ענייני, אין מדובר על התעמרות בעבודה. במקרה בו המקרה חוזר על עצמו בכל ישיבת צוות ו/או נאמרים במהלך הדברים הערות על המראה, היכולת או ההשכלה של העובד, יש סבירות גבוהה שזהו מקרה של התעמרות בעבודה.
מה כדאי לעשות אם חשים התעמרות בעבודה?
אם אתם חשים שאתם נמצאים במצב שעונה על התנאים להגדרת התעמרות בעבודה, כדאי מאוד לפנות אל המנהל הישיר או המעסיק ולהתלונן בפניו על כך. לעתים קרובות המסר עובר והיחס משתנה כלפי אותו העובד.
במידה ואין אפשרות להתלונן בפני המעסיק או מנהל הישיר שלכם או במקרה והם ממשיכים בהתעמרות כלפיכם, כדאי מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין דיני עבודה ולקבל ייעוץ משפטי הנוגע למצב שלכם. אם ימצא לנכון שאתם אכן תחת ההגדרות של החוק בעניין זה, ייתכן והשלב הבא יהיה מכתב מעורך הדין אל המעסיק כדי שזה ישנה התנהלותו כלפיכם, או אפילו מעבר לכך ליזום פיטורים בדין מפוטר ולתבוע פיצויים המגיעים לכם במצב שכזה. כדאי מאוד לקבל יעוץ ספציפי למקרה שלכם כיוון שכל מקרה שונה מהאחר.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין דיני עבודה בקריות, אשר מעניק ליווי משפטי לעובדים או ליווי משפטי למעסיקים בתביעות הקשורות ליחסי עובד-מעביד.