ניכור הורי היא תופעה נפוצה יחסית בה עושים שימוש בילדים בעת גירושין. במצב שכזה אחד ההורים, לרוב זאת האמא שנותרת עם משמורת הילדים, מסיתה אותם נגד האב ויוצרת נתק או שנאה בין הילדים והאבא שלהם. מדובר בתופעה שיש בה רק מפסידים והיא בהחלט לא לטובת הילדים במרבית המקרים.
גירושין שמפרקים תא משפחתי המורכב מזוג הורים וילדיהם, יכולים להתנהל בתקשורת בריאה ושיתוף פעולה בין ההורים, או במלחמה של ממש בה כולם נפגעים בדרך כזאת או אחרת, כולל הילדים. לעתים יש מצבים בהם אחד ההורים, לרוב זאת האם, בוחרים לעשות שימוש בילדים ככלי במאבק שלהם כנגד ההורה השני, ובמקרה שכזה אותו הורה לא ממש חושב על טובת הילדים אלא על טובתו האישית בלבד, ולא מודע בהשלכות שיש לכך על עתיד הילדים.
מהו ניכור הורי?
בשנים האחרונות בתי המשפט הרבה יותר קשובים לשמיעת הצד של האב במאבקים הנוגעים למשמורת ילדים במסגרת ניהול הליך גירושין. הדבר מוביל לכך שכבר לא ניתנת משמורת ילדים כמעט אוטומטית לאם, והדבר מוביל לא פעם למאבקים של ממש בין הצדדים.
הורים רבים שממשיכים במשמורת הילדים במהלך תהליך הגירושין, לרוב מדובר על האמא, בוחרים להשפיע פסיכולוגית על הילדים כדי שיפתחו שנאה או תיעוב כלפי האב, והכל במטרה להציג לבית המשפט את רצונם להישאר עם האמא בתום הליך הגירושין. מדובר על לחץ פסיכולוגי שהולך ונבנה מיום ליום באמצעות "האשמה" של הצד השני בפירוק המשפחה או חוסר אהבה לילדים שלו וכן הלאה.
ניכור הורי שכזה מוביל לא פעם לסרבנות קשר של הילדים עם ההורה השני, מה שמוביל לא רק לכך שההורה המשמורן לעת עתה (האמא לרוב) יהפוך לזה שממשיך במשמורת הילדים גם במסגרת עריכת הסכם גירושין סופי, אלא לכך שהילדים לא ירצו קשר עם האבא גם בעתיד, לעתים לאורך שנים ארוכות או לעולם.
מדוע מדובר בתופעה פסולה?
מובן הרצון של הורה משמורן בהליך גירושין, בטח אם הוא כזה שנפגע קשה מהצד השני בשל אלימות במשפחה (לטענתו) או בגידה וכדומה, לשמור לעצמו את המשמורת הבלעדית על ילדיו. מדובר גם במשמעות כלכלית גדולה ומשמועת פסיכולוגית שלא להישאר "לבד".
למרות כל זאת מדובר בהתנהלות שלא בריאה לילדים עצמם, לרוב כאלו בגילאים צעירים, אשר מפתחים שנאה כלפי ההורה השני, רואים בו האשם למצב המטלטל בחייהם (הגירושין) ויגדלו ללא קשר אתו, דבר שיכול להיות בעל השפעה פסיכולוגית גדולה על חייהם בעתיד.
איך לא יוצרים ניכור הורי?
העובדה שאבא מתגרש מאמא או להיפך איננה אמורה להפוך את הילדים לפיונים במאבקים המשפטיים בניהם וליצר קרע של ממש בין הילדים לאחד ההורים. כדאי לחשוב על טובת הילדים בתקופה כה קשה עבורם, בה החיים שלהם מתהפכים שלא באשמתם או שליטתם, ולא לערב אותם בהליך הגירושין.
כדאי לפנות להליך גישור גירושין ולנסות להגיע להסכמות הוגנות כלפי כל הצדדים, כולל בנושאים החשובים של משמורת ילדים, הסדרי ראייה ומזונות ילדים. כאשר מנהלים את המאבק המשפטי בצורה עניינית וחושבים ראשית כל העל טובת הילדים, גם מגיעים להליך מהיר יותר ואם החלטות טובות יותר הנוגעות לחייהם של הילדים בהווה ובעתיד.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין גירושין בקריות, אשר מלווה יחידים וזוגות בהליכי גירושין תוך התייחסות לכלל השיקולים הרלוונטים. ייצוג משפטי אנושי, מקצועי ומותאם אישית, יאפשר לך להפריד כוחות בנועם מבלי לצאת למלחמות יקרות.