עבירת נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות ביותר מבין עבירות התעבורה, משום שהסתברות לתאונת דרכים גדלה בעשרות מונים כאשר הנהג תחת השפעת אלכוהול.
העונשים הקבועים בחוק בעבירה זו גבוהים ביותר ולעיתים בלתי פרופורציונאליים – קל וחומר כשמדובר בעבירה זו בלבד ללא תאונת דרכים.
מהי נהיגה בשכרות על פי חוקי התעבורה?
על פי חוק, נהיגה בשכרות היא:
- חמישים מיליגרם של אלכוהול במאה מיליליטר של דם.
- ריכוז האלכוהול באוויר נשוף ברמה שוות ערך לריכוז האמור בפסקה (1) או 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד בדוגמה של אוויר נשוף שנעשתה בבדיקה נשיפה.
- נהגים חדשים, צעירים או נהגים מקצועיים לא יכולים לשתות בכלל היות והכמות היא מזערית 50 מ"ג, המשמעות היא 0 אחוז אלכוהול בדם.
למרות החוק הקיים, משטרת ישראל מגישה כתבי אישום רק נגד נהגים אשר נמצא, בבדיקת הנשיפה מעל 290 מיקרוגרם אלכוהול אוויר נשוף בליטר אחד.
איך ניתן לעקוף את פסילת המינימום בנהיגה בשכרות?
בטח שמעתם לא פעם על אנשים שקיבלו עונשים נמוכים משנתיים, לעיתים תיקי שכרות מסתיימים בענישה של חודשי פסילה ספורים, התשובה לכך נעוצה בהמרת סעיף העבירה לסעיף קל יותר- נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, הנותן מרווח פעולה גדול לתביעה בהגעה להסדרי טיעון בשל כשלים ראייתיים.
מה השוני בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת משקה משכר?
בשני המקרים מדובר על נהיגה תחת השפעת אלכוהול, אך בנהיגה בשכרות יש עונש מינימום של שנתיים, בעוד בעבירה של נהיגה תחת השפעת משקה משכר עונש המינימום הוא 3 חודשים בלבד.
נשאלת השאלה מדוע שהתביעה תסכים להמיר את סעיף העבירה, התשובה לכך היא כשלים ראייתיים, ויש לא מעט כאלה. החוק, הנהלים והפסיקה מציבים רף לעבודת המשטרה. כיול לא נכון של המכשיר, דיוק במילוי הטפסים וההודעות על פי החוק לנהג, החלפת הפיה, ביצוע בדיקת הינשוף על פי הנהלים, עו"ד מומחה לתעבורה ידע לעלות על הקשיים וכתוצאה מכך להביא לשינוי סעיף העבירה.
סירוב לבדיקת שכרות
סירוב לבדיקה, לא ימנע את האישום בשכרות, כך גם כל ניסיון להכשיל את הבדיקה בהתנהגות, מי שמסרב לבדיקה יחשב אוטומטית למי שנהג בשכרות, הסיכויים כי יוגש במצב זה כתב אישום כנגד הנהג גבוהים מאוד. נוכח החזקה שבסירוב יהיה קשה מאוד להפריח אותה ולהוכיח בבית המשפט כי הנהג לא היה שיכור, מחובתו של השוטר שעה שהנהג מסרב לבדיקה להסביר לו את משמעות הסירוב והשלכותיו.
נתפסתם בחשד לנהיגה בשכרות ונערכה לכם בדיקת ינשוף ו/או בדיקת דם וזומנתם להתייצב במשטרה לשימוע בעניינכם, התייעצו עם עורך דין תעבורה בהקדם האפשרי. טיפול מקצועי בתיק מהרגע הראשון יכול לעשות את ההבדל ולהוביל לענישה מקלה מאוד, ולעתים יוכל אף להביא לביטול התיק.
המאמר נכתב על ידי עו"ד עידן לוי, עורך דין תעבורה בחיפה, אשר מתמחה בייצוג של נאשמים במגוון רחב של עבירות תעבורה.