לצערנו, נגיף הקורונה (COVID-19) משפיע לא רק המצב הכלכלי של כל אחד מאיתנו אלא גם על המצב הנפשי.
יצאנו לבדוק ביחד עם המומחים, כיצד החרדה משפיעה עלינו בתקופת הקורונה ומתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית אשר תאפשר לנו לצלוח את התקופה הקשה.
איך לזהות חרדה בתקופת קורונה?
סקרים אחרונים ברחבי העולם מראים עלייה מדאיגה ברמת העצבנות, הכעס והפחד מנגיף הקורונה (COVID-19).
על פי דוקטור שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה ו – M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית, חלק מתסמיני חרדה יכולים לעיתים להרגיש כתסמיני קורונה ולכן כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי שיעזור לעשות את האבחנה. מטופלים שחולים בקורונה ומטופלים שמגיעים עם חרדה, מדווחים על תחושת מחנק, כבדות ואי שקט כללי.
חרדה יכולה להתבטא בארבעה מישורים:
- מישור רגשי – חרדה עלולה להתפתח סביב רגשות של פחד, כעס או אי שקט כללי.
- מישור קוגניטיבי – חרדה מובילה לא פעם למחשבות קטסטרופליות או למחשבות טורדניות אשר חוזרות על עצמן פעם אחר פעם.
- מישור גופני – חרדה מובילה למגוון סימפטומים גופניים החל מאי שקט גופני ועד דופק מואץ, הזעת יתר, מועקה כללית אזור החזה/הבטן וכדומה. חלק מהסימפטומים משותפים גם לקורונה, כך שמדובר בגלגל שמזין את עצמו.
- מישור התנהגותי – חרדה מובילה לשינוי משמעותי במישור ההתנהגותי החל מהימנעות מנסיעות משותפות ועד הימנעות מיציאה מגבולות הבית, צריכת חדשות מוגברת, מעקב אובססיבי על מוקדי התחלואה, מספר החולים ועוד.
מתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית?
על פי דוקטור שרית פוני, תחושות של פחד ודאגה הן טבעיות לחלוטין בתקופה זו של חיינו, אך חשוב לבדוק אם תחושת החרדה מובילה לסבל או לפגיעה בתפקוד האישי של האדם.
לעיתים קרובות, חרדה אשר דורשת התערבות מקצועית תתבטא בשיתוק מתמשך, תחושות מצוקה ופגיעה ביחסים החברתיים של האדם שסובל ממנה. במקרים אלה, חשוב כי האדם יפנה בצורה עצמאית או יופנה באמצעות בני משפחתו לטיפול מקצועי אשר יכול לערב שיחות ולעיתים טיפול תרופתי שיקל עליו.
לסיכום, נגיף הקורונה (COVID-19) גובה לא רק מחיר כלכלי כבד מהציבור הרחב אלא גם מחיר נפשי שעוד ילווה אותנו שנים רבות. חשוב לדעת שניתן בכל שלב לקבל סיוע נפשי על ידי פנייה בצורה אנונימית לארגוני סיוע (אלה, ער"ן, סה"ר וכדומה) או על ידי פניה לאיש מקצוע אשר מתמחה בנושא של טיפול בחרדות.
נכתב בשיתוף עם ד"ר שרית פוני ממרכז טיה, בעלת PHD בפסיכולוגיה ו – M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית. ד"ר שרית פוני מעניקה טיפול אישי, זוגי או משפחתי בקריות, ניתן ליצור קשר עם המרכז ב – 072-3726950.